Sej, a mi lobogónkat fényes szellők fújják!

2022/04/05. - írta: Borosnyai Előd

Orbán Viktor vasárnapra virradóra hétmérföldes csizmáját kisuvickolta és úgy rálépett azzal a gyurcsányféle moslékkoalíció szesztől vöröslő nyakára, hogy azok menten kipurcantak a nehéz lábbeli pressziója alatt és csak annyira tellett utolsó szusszantásuk kileheléséből, hogy még egyszer utoljára kinyögjék Márki-Zay nevét. Ez történt tehát 2022 áprilisának első zimankós vasárnapján.

Mert ki ismerhetné legjobban a magyar néplélek csavaros bugyrait, ha nem más, mint az, aki folyton folyvást győz és veszíteni nem is kell tudnia. Ezért nevezik latinul Viktornak a Győzőt és maga a puszta név vonzza a köznépi tekintetet, ahogy azt a köztévé is megerősítette, ha valaki netán kétkedett volna: azért lett újabb kétharmada a Fidesznek, mert a magyar emberek Orbán Viktort tartják a leges-leges-legalkalmasabbnak a miniszterelnökségre. Tehát ő annak született, már anyja méhében így nevelkedett, ezért köztéri szobrokon majd ezt a folyamatot fogják és kell is szorgos művészeknek kiábrázolni az útókor számára. Ha nem világos, itt a személyi kultusz korszakába léptünk és kellene egy olyan kép a vezérről, amilyent Rákosinak is lőttek anno, egy búzamező közepén, pontosan akkor, amikor kisdolgát végezte. Ebből kifolyólag a nagyobb vezért nagydolga végeztén kellene lencsevégre kapni, hiszen végül is már elértük ezt a szintet is.

Sej azok a lobogók…, amikor Semjén Zsolt távcsöves vadászpuskával célozza meg a magyar Csodaszarvast és talál, akkor fényesednek leginkább és mi csak állunk, mint Bálám szamara, mely jószág angyalt vagy ahhoz hasonló jelenést látva megdermedt lábbal bámulta azt, amit rajta kívül senki sem látott. Még Bálám sem, pedig ő aztán tényleg látnoki képességének köszönhette azt, hogy szamárra ületvén hívattatott Mózes ellen, csakhogy a szamárlátás kontraproduktív eseményeket vont aztán maga után. Nehogy később mi is így járjunk eztán, ha már épp nem is jártunk így, csakhogy ahogy a mondás tartja inkább ülünk a bűzben, semhogy véletlenül friss levegőt mernénk engedni a szobába, nehogy kiszökjön a meleg, akarom mondani a hő. Így inkább szagoljuk egymás szagát és jó képet próbálunk vágni az egészhez, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Nahát, ilyen cirkalmas ez a magyar néplélek, melynek húrjait értő kezek pengetik immáron 12 hosszú esztendeje és a léleksimogatás efféle izgatása tovább fog folytatódni, mert jólesik a magyar embereknek, ha megvédik őket és elmondják nekik, hogy mitől védik meg, mert különben még azt sem vélik tudni. Igen, idáig is eljutottunk, hála a média áldásos tevékenységének. Ha majd meg kell keresni a 21. század eme korszakának hangzatos nevét, akkor javasolnám a dezinformációs kor elnevezést, mert egyelőre ez a módszer igencsak hathatósan fejti ki hatását és korszakalkotó tevékenységre képes. Mert lássuk be, ha valaki ma megnéz egy köztévés híradót és utána legott egy Gulyás Marci féle Partizán interjút, szinte száz százalékban garantált a skizoid személyiségzavar beállta, melyet az eset súlyosbodása is követhet, ha megpróbál tovább informálódni a független média csatornáin.

Bayer Zsolt Bende Balázst túlszárnyaló szakmaisággal gördítette könnyed csuklómozdulattal oda Magyarország régi és újdonsült miniszterelnöke elé a kérdést, hogy mégis honnan a tudás, honnan a bölcsesség és az ebből fakadó tisztánlátás eme mesteri foka mostanra, hiszen – ha ő jól emlékszik, akkor - az út legelején mégiscsak együtt morzsoltak mogyorót és macskaürüléket bizonyos homokozók langymeleg puha lágyékain ifjontibb korban.

Hát igen, erre azért érdemes és tudni kell válaszolni, mert „Mióta készülök, hogy elmondjam neked szerelmem rejtett csillagrendszerét”, arról  a fantasztikus és misztikus izéről, amit választásnak neveznek, és amit leginkább Árpád népe módján tudunk csak értelmezni. Legalábbis annak fejedelmi és pórias viszonylataiban, de a lényeg az a különleges turáni kapcsolat, amit a nép és fejedelme közt lehet megtapasztalni azoknak, akik valóban szittyák és ennek jeleit is mutatják, tehát nem holmi csenevész európaiak. Ebből kifolyólag az a sokság, mely a körön kívül áll, nem tehet egyebet, csak hallgatag nézelődik, mint az úriember, aki rossz bejáratot választott a gőzbe való belépés előtt, de azért mégis kíváncsi volt az ajtó mögötti dolgok mibenlétével kapcsolatosan.

Itt utólag szükségesnek látom megjegyezni, hogy, nem, nem én elmeháborodottam meg, hanem ezt mondta a miniszterelnök, még ha nem is pontosan ezekkel a szavakkal. Én csupán igyekeznék kibontani a fenséges mondandót. Igen, sosem gondoltam volna, hogy alulról felfele a válasz ily lírai magaslatokat fog nyaldosni, és hogy költőóriások irigykedve tekintenek majd le mennymagasból a földi mennyország paradicsomi ájulatába, melynek immár Magyarország a neve. Ez pedig éppen azért van így, mert egy ilyen víziókkal megáldott miniszterelnökkel ajándékozott meg a sors vagy épp a Fennvaló, aki a honfoglalástól egészen Brüsszelig tovalát, és pontosan ettől olyan az egész ország amilyen, vagyis titokzatos, misztikus és bizonyos értelemben legyőzhetetlen, mint Párducos Árpád, ki megfutamította a kaszvány Zalánt. Hajtsuk hát meg közösen fejünket a szellemi nagyság ily óriási megtestesülése előtt.  

Ha idáig létezett politikai köd, akkor most már az misztériummá szilárdult, közepén egy nem látott titkos micsodával, melyből új rügy fakad tavasz hasadtán és a magyar nép szívén döntések mentén kivirágzik. Azonban hogy plasztikusabb legyen e kép, olyan boldogsághoz fogható ez, mint amilyent azoknak arcán látni, kik előtt kitárulkoztak a közpénz milliárdok csarnokiba vezető rejtelmes folyósók aranykapui. Ezek az arcok ott voltak mind és ránk mosolyogtak egy tőlünk magasabb pódiumról, győzelemittasan a választás éjszakáján.

Legyünk hát boldogok, örüljünk velük együtt, és ne bánkódjunk, ha majd esetleg, némelyek, esetleg éppenséggel ők, tovább lopnak, kimondottan tőlünk és ha ezután is hazudnak, kifejezetten nekünk és ha majd újra és újra a pofánkba röhögnek, egészen pontosan, a mi pofánkba.

Az új diadalmas lobogóra az van felírva, hogy „háború és béke”. Mert ott ahol mások háborúznak, ott majd békét akar a bölcs vezér és ott, ahol békét lát, ott háborút vizionál. Hajnalban kilovagolnak, hadi kópia és büszke kelevéz csillogása töri meg ilyenkor a magyar ég szikrázó napsugarát, ahogy Kelet fele májkrémes szendvicset dob egy áldásos kéz, azoknak, kik éhesek és elcsigázottak, majd paripáik nyihogva törnek Nyugatra, mellvérten a kereszt narancssárga jelével, hogy letörjék Brüsszel homlokáról a kevélység koszorúit. Ott fognak harcolni, mert nekik feladatuk ott van Iustitia árnyékában, kinek kezéből kicsavarják a mérleget és elhozzák nekünk kimérni a maguk igazságát. Jól nézzétek meg e csatát, a kalandozások kora következik és a magyarok nyilai záporozni fognak.

„Sej, szellők, fényes szellők fújjátok, fújjátok:

Holnapra megforgatjuk az egész világot.”   

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://myop.blog.hu/api/trackback/id/tr7617798465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2022.04.06. 08:34:11

Ismét egy újabb, a nép a hibás blog. Menetrendszerűen, a választások után közvetlenül, 2010- óta.
Felkészülnek az alábbi témák: megszorítás, államcsőd, kivándorlás, diktatúra. Ebben a sorrendben.

ursus artos 2022.04.06. 08:35:44

Upsz, kimaradt a választási matek tárgykör.

nemecsekerno_007 2022.04.06. 08:57:09

Átvertek Töki, de nem a Patás.

A lista viszont nagyon hosszú, csak elkezdem:

444, Telex, Uj Peti, Puzsér, Social media, Hírklikk, Szily Laci, Gulyás Marci és még sokan mások.

Abból élnek 12 éve, hogy mindig ugyanazt a műanyag olajkályhát adják el neked.

Gazz 2022.04.06. 09:55:30

@nemecsekerno_007: Figyu, ezt az olajkályhás dumát hány helyen sütöd még el?
Láthatóan gondok vannak az olvasottsággal, inkább mellényt növesztettél helyette. Uj Peti a dagadt győzelmét jósolta, ahányszor csak szóbakerült. Ezt alá is tudom támasztani konkrét linkkel, mert mondjuk én el is olvasom, amit leírt.

Gazz 2022.04.06. 09:57:08

@ursus artos: Te elolvastad egyáltalán a bejegyzést, vagy csak úgy reflexszerűen böffent ki valami belőled? Hol van benne az, hogy a nép a hibás?

erol 2022.04.06. 10:14:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Világ kisemberei egyesüljetek! Ismerősen hangzik...

Serény Vélemény 2022.04.06. 10:24:42

@erol: "Világ kisemberei egyesüljetek!"
--
Lefordítva: szeretkezz és ne háborúzz!
Vagy valami ilyesmi...

nemecsekerno_007 2022.04.06. 10:28:19

@Gazz: Figyu, ne nálam reklamálj. Írhatok döglött papagájt vagy üveggyöngyöt is.
Az Uj Petis megjegyzésed a bizonyíték arra, hogy nem értetted meg amit írtam.
Ezt se.

HaD 2022.04.06. 11:08:19

egy kédéske lesz szép hazánk sorsát illetöen(elsö körben:))...kell-e a nyugatnak még Mo szorgos dolgos népe és ha igen mire ...a zs addig jött ennek a tolvaj bandának amíg szállították a magyart kilóra...mind melós mind fogyasztó...csakhogy lesz e mit fogyasztani az most már picit kérdéses....és nem a nyugat fog elöször éhezni az borítékolható ...és ha netán nem lesz mit fogyasztani akkor tán nem is kell annyi magyar melóst leszállítani a "magyar" "uraknak"....megörzik majd a 12 év eredményét ...maguknak:)

HaD 2022.04.06. 11:10:26

a német néplélekkel lenne most inkább érdemes foglakozni cimbora..az majd megmutatja merre van Augsburg;)

body_andras 2022.04.06. 11:33:41

Sok a szöveg Szeretett Vezérünkről, kissé túl van misztifikálva, bár elismerem a költészetet és az iróniát.
Irodalmunk sztyeppén vágtató hátranyilazó lovát vezessük egy kicsit a mesék felé. 2002-ben, 2014-ben, meg a kettő közt itt-ott amott, felbukkantak a feltűnési viszketegség archetípusai és farkast kiáltottak. Azt mondták az első Orbán-kormányra, hogy diktatúra, elnyomás, jaj nekünk! A falu odaszaladt, majd 2006-ban rájött, hazudott a farkast kiáltó. 2014-ben már nem hittek neki. Jogos, hisz farkas akkor sem gyütt. 2018-ban a patáját már betolta a falu küszöbén, de oda se néztek. 2022-ben háziasították az állatot és megetették a farkast kiáltóval.

Nancsibacsi 2022.04.06. 11:52:41

A gombák, a fránya vidéki gombák - azok tehetnek mindenről. Mert buták mint a tök. Már 12 éve nem látják hogy nekik ROSSZ - nem választják a jót, ami előtte volt. A hülyék, tudatlanok, elvtelenek, 1 zsák krumpliért - na jó, sok zsák krumpliért - megvásárolhatóak. Pfuj-pfuj.

Jól van blogger, maradj csak ennél a mantránál - 2026 már most be van húzva.

HaD 2022.04.06. 12:15:51

szígyártó serafin kapkodva ajánlgatja az ejunak a szerbeket...milyen szép is lenne egy kelet európai tengelyt összedobni :):)...ha már az ukrán ejus tagság ajánlgatását benézte....azokét az ukránokét akik magyar vért isznak és emiatt nem lehettek NATO tagok....pedig de szép is lett volna egy gyors ruszki atac után egy remek kis orosz bábkormánnyal az ejun belül "harcolni" akarom mondani sracolni a döglödö nyugat zsebét:)....de ha nem hát nem...ez nem jött be:):)...gyorsan el kis kell hordani mindennek ezt a hülye ukrán bandát akik nem tudták hogy meg kellett volna adni magukat a macinak:):)...hallatlan hogy mit meg nem engednek maguknak....bezzeg a tömeggyilkos orosz banda diplomatái és álampolgárai bankjai kémei azok nem annyira cunya rosszfijugg...de hát a bibsiknek az alapelve h fel kell fújni a pofájukat és ha megijjednek tölük akkor nyert ügy....ügyes:):)

Borosnyai Előd 2022.04.06. 12:25:33

@Nancsibacsi: Szia Uram! Gombákról szó sem esett, ha valaki öndefinícióként saját magát vagy másokat legombáz, azt teljesen felesleges másokra fognia, úgysem lesz igaz. Másrészről attól mert te mélyen egyetértesz valamivel vagy valakikkel, ne gondold azt, hogy az egyetértésedet nem használhatják fel tisztességtelen célok elérésére. Ezt úgy is szokták mondani, hogy hülyét csinálnak belőled. Persze ilyenkor nem magadtól vagy hülye, de attól még hülyének tűnhetsz, ezt pedig azért érdemes lenne belátni.

a nagy hohohorgász 2022.04.06. 12:29:30

A bolcseszeknek ingyen van a drog?

a nagy hohohorgász 2022.04.06. 12:32:19

@HaD: Szóval leirtad hogy az eunak addig kellunk amíg kihasznalhat!!!! :)))) kurva buta vagy.

a nagy hohohorgász 2022.04.06. 12:34:05

@Borosnyai Előd: 2/3 mond neked vmit????? És ha négyszer mondom hogy 2/3???? Hahaha

Borosnyai Előd 2022.04.06. 12:39:09

@a nagy hohohorgász: Igen. de ettől ez még igencsak olcsó igazság :)

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.06. 12:48:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A világ kisembereivel."
PUTYIN, ORBÁN?
Az egyik sarokemelőn áll, a másik kisszéken? Az már jó, vagy mégkisebb embert kell választani?
Ja, te majd a birkákkal egyesülsz.

a nagy hohohorgász 2022.04.06. 12:54:15

@Igazamvanvagyigazamvan?: hahaha, ha valaki kicsi arról ő tehet ha valaki buzi az betegség:))))?????

citrix 2022.04.06. 13:03:31

Rákosi volt Sztálin legjobb tanítványa. Orbán jelenleg Lukasenko mellett Putyin elvtárs legjobb tanítványa és leglojálisabb kiszolgálója. Egy rohadt disznó szovjet kgb-s tisztnek, háborús bűnösnek a hűséges kiszolgálója.

HaD 2022.04.06. 13:35:40

@a nagy hohohorgász: ne szívd a melledre sklave öcsém/hugom:):)...van ez így

HaD 2022.04.06. 13:43:06

@citrix: khmmm...az un. rendszerváltó bandát erre a célra tenyésztették ki. A rendszer kidolgozói egy lenin nevü bibsi egy marx nevü bibsi és föleg egy engels nevü bibsi...erröl ennyit..."foglaljuk el az iskra nyomdát elvtársak.." Rémlik??? na pont erre a strófára zavarták le a komcsik kis hazánkat bedarálva az agitpropos technikákkal...és még qrva okosnak is hiszik magukat...eccerüen nekik dobták a labdát akiket a bibóban és az mszmp egyéb intézeteiben erre gyúrtak már a nyolcvanas évek közepétöl(mikor már tudták hogy bukott a cocialista mutatvány:) és megvilágosodtak hogy van isten:):))...ha Te vagy én kaptuk volna meg a lasztit mi is le tudtuk volna nyomni bármit a nép torkán(nyugi nem csak a magyarokén lehet!!!)....csak nem túl melós technika kérdése...hanussen is gyorsan felépítette adolfot:):)

Nancsibacsi 2022.04.06. 13:47:48

@Borosnyai Előd: Én úgy gondolom az egyetlen tisztességtelen cél 2006 óta hogy ez az ellenzék - akkor még kormány - úgy akar mócsingokat szedni a húsosfazék nélkül, hogy véletlenül se kelljen felelősséget vállalnia. Pontosan tudják - mert 2006-ban megérezték - hogy itt teljesen reális esély az, hogy lógnak a kandelábereken, vagy úsznak a Dunában. Azóta nem akarnak ők semmi mást, csak képviselő fizetést, EU-s pozíciókat, meg költségtérítést. Sokan - pl. te is - ezt nem látjátok át, és rájuk szavaztok. Ezzel meggátoltok mindenféle változást, mert minden új politikai versenyzőt összegyurcsányoztok. Nem a fidesz szavazók a felelősek azért, hogy a fidesz hatalmon van, hanem ti: mert szavaztok az ellenzékre, és nem hagyjátok hogy ugyanúgy elpusztuljon a pártjuk, ahogy anno az szdsz is elpusztult. Behúzzátok ezzel meg hasonló blogbejegyzésekkel a fidesznek 2026-ot is.

Nancsibacsi 2022.04.06. 13:48:19

@citrix: A drog rossz! Sose igyál gyógyszerre!

papi66 2022.04.06. 13:57:44

"Attól, hogy hat sánta összeáll, még nem futnak gyorsabban." írta Vona Gábor

ulpius66 2022.04.06. 14:21:14

"Sej, a mi lobogónkat fényes szellők fújják
Sej, az van arra írva: Éljen a szabadság!
Sej, szellők, fényes szellők, fújjátok, fújjátok:
Holnapra megforgatjuk az egész világot!"

dare 2022.04.06. 14:58:37

"Indulj az útra és vissza se nézz! / Múltad a fájó, bús ezer év”

Most a magyarok nyílai miatt eszembe jutott Budaházy és az ősjobbik leágazásai, ami kikaparta a Fidesznek a gesztenyét 2010-re.
Mert akkor a baloldali kormányt a radikálisok győzték le, csak Orbán Viktor aratta le annak a győzelemnek a gyűmölcsét, mert ha nincsenek a radikálisok, akkor a Fidesz nem hiszem hogy 2/3-dal nyert volna azon a választáson.
Ez már múlt idő, kár rajta elmélkedni, de talán a mostani kialakult helyzetre azért ad némi kis magyarázatot.
Ha megnézzük a választásokon való részvételt, akkor jól látszik az, hogy Vona Gábor egyben tudta tartani azt a Jobbikot, és tartósan 1 millió felett volt a szavazóinak a száma.
A parlamentbe bejutó pártok szavazóinak a száma összesen így alakult:
2014: 2560000 körül (Fidesz: 2260000)
2018: 2490000 körül (Fidesz: 2820000)
2022: 1810994+Mi hazánk 319261= 2130255 (Fidesz: 2847363)
Jól látszik az ellenzék lefelé tartó spirálja, és a Fidesz növekedése (bár a legutóbbi választáshoz képest alig 20 ezer szavazóval lett csak több neki).

Mi következik ezekből a számokból?
Sokak szerint az, hogy MZP nem volt jó jelölt, és minden jó így ahogy van, csak nélküle kell megpróbálni újra 4 év múlva az ellenzék szerint.
Megmondom őszintén nekem nem ezt mutatják ezek a számok.
Leírom a kutyapárt szavazóit is, hogy világosabb legyen az összefüggés mire is gondolok.
2014: nem indult, de biztos szavaztak többen közülük is az akkori baloldali összefogásra és az Együttre (talán még az Lmp-re is).
2018: 100000 körül
2022: 170000

Látszik, hogy jelentős javulást értek el támogatottságban, de akkor most nézzük meg azt, hogy a Mi hazánk, aki most alakult alig 4 éve hogyan szerepelt a mostani választáson : 320000 körül

Jól látszik, hogy a Fidesz a bizonytalanokat a médiával mindig maga felé tudja billenteni, 2018-ban a migrációval, 2022-ben a háborúval.
Ezért nem működik jól a közvéleménykutatás sem, mert a bizonytalanokat nem tudják jól mérni.
Mindig azt gondolják, hogy ilyen fele-fele, vagy 70-30 hol ide, hol oda (attól is függ ki a megrendelő), de inkább az látszik az adatokból, ha el is tudnak vinni bizonytalanokat szavazni a pártok, akkor azok általában a média miatt mozdulnak meg, és rendszeresen a Fideszre szavaznak zömében.
Nincs elég felülete az ellenzéknek a bizonytalanok megszólításához, a Fidesz pedig a lehető leghatékonyabban használja ehhez a saját felületeit.

Tehát a választási vereségek egyik oka ez, a számok ezt mutatják.
A másik pedig, amit Vona Gábor is mondott 2018-ban (én is ezt mondtam, rá lehet kereseni, de annyira meggyőzően állították többen a teljes összefogást, hogy azt mondtam inkább legyen, nézzük meg, max nem fogom őket kritizálni semmiért), hogy a két lista jobban tudna működni, hatékonyabb lehetne, mint az egy.
Ez az egy lista eredménye.
Csak jobban ismerte tán Vona a saját szavazóit, akiket hosszú éveken keresztül ő vezetett mint azok, akiknek halvány lila sejtése se volt róluk.
Én is nagyon sok jobbikost ismerek, és nekem is az volt a fejemben végig, hogy nem nagyon tetszik nekik ez a DK-Jobbik paktum, nem kéne ezt így ebben a formában erőltetni nekik, de hasztalan lett volna minden szó, az összefogás az összefogás, nincs apelláta.
Amikor Vona csak annyit mondott, hogy lehet az Lmp-vel és a Momentummal szövetkezne a jövőben, lehet, nem mondta biztosra, már ezzel szavazókat vesztett, mivel folyamatosan ezt nyomta a Fidesz minden csatornán, pedig Vona tényleg csak a Momentummal és az Lmp-vel szövetkezett volna maximum, esze ágában nem volt Gyurcsánnyal vagy az Mszp-vel szövetkeznie.
Jakab Péter pedig azt állította, hogy megértette a választók üzenetét, hogy össze kell fogniuk minden áron, nincs apelláta, egységben az erő, akár a Dk-val is.
A Dk ugyanezt mondta. akár a Jobbikkal is, ők is megértették a választók akaratát.

Úgy látszik Vona Gábor már jóval előttük megértette a választók akaratát (a Dk szavazót is), és is értettem, de szerettem volna hinni benne, hogy sikerülhet így is.
Nagy hiba volt ez, súlyos hiba.

dare 2022.04.06. 15:34:41

@dare: Sorry a hibákért, még annyit csak, hogy szerintem nem lehet választáson megbuktatni innentől kezdve a Fideszt.
Vagy kell egy radikális balos mozgalom, ami kikaparja a gesztenyét egy nagyon erős pártnak (mindegy milyen oldali az, csak erős gyűjtőpárt legyen), vagy bele kell törődni, hogy ebben a rendszerben, ahol az egyéni képviselők adják a parlament többségét, így nem lehet nyerni senkinek sem.
A jobboldali szavazók kioltják a baloldali szavazókét, és fordítva is igaz ez, a liberálisok pedig mindegy hova szavaznak, nincsenek elegen ahhoz, hogy komoly erőt képviseljenek, ahogy a nemzeti radikálisok sem.
A legerősebb párt szavazói (Fidesz) mindig le fogják győzni egyéniben az összes többi pártot.
Ha nem így lenne egyszer, akkor az csak azért valósulhatna meg, mert a radikális balosok (vagy bármi előre nem látható dolog) miatt sikerülne egy erős pártnak ebben a választási rendeszerben is legyőznie a Fideszt az egyéni körzetekben.
Akkor viszont lenne sírás, mert ezt a választási rendszert a győztes örökölné meg, és bolond lenne ha nem ugyanígy használná azt a Fidesz ellen addig, amíg az el nem tűnik teljesen utolsó rendszerváltó pártként a süllyesztőben.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.06. 16:04:18

@a nagy hohohorgász: sem ezt, sem azt nem mondtam. Neked ilyen súlyos zavaraid vannak?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.06. 16:12:13

@a nagy hohohorgász: "ha valaki buzi az betegség:))))?????"

Ne mentegesd magad.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.06. 16:15:18

@body_andras: dehogynem! Jött az a farkas, csak a birka elhitte, az neki jó, ha a farkas jóllakik.

ben2 2022.04.06. 16:22:12

@dare:

A Fideszt csak addig nem lehet leváltani, amíg egyben marad a tábora.

Ez az MSZP-vel is így volt 2010-ig: adott volt a 2.5 milliós szoci tömb, a 90%-os médiafölény, szemben vele meg a Fidesz mindig pár százezerrel lemaradva.

Aztán jött Fletó és szétverte az egész MSZP-s blokkot, ami azóta sem képes újra összeállni nem kis részben pont azért, mert ahhoz Fletóval kellene ismét tömörülni.

A Fidesz tehát nem azért "leválthatatlan", mert a választási rendszer nekik dolgozik, hanem mert nincs hasonlóan szervezett és egységes erő, ami érdemben felvehetné vele a versenyt.

A Fidesz tábor egységessége ugyanakkor nincs kőbe vésve, ahogy az sem, hogy mindenképpen pár százalékos mikropártok konglomerátumának kellene szemben állnia vele.

Ahhoz viszont, hogy az ellenzéki tábor érdemben felnőjön a Fidesz szintjére az ellenzéknek (és a szavazóinak) paradigmát kellene váltania.
Ide s tova a negyedik választást bukják el azzal, hogy ugyanazt csinálják és más eredményt várnak tőle.

Nem a szövetségi politika működésképtelensége, nem is a Jobbik szavazók elvándorlása vezetett a kudarchoz, ezek mind következmények és nem okok.
A hibás stratégia az volt, hogy elhitették magukkal: elég 4 éven át üres hangulatkeltéssel hergelni a szavazóikat és vágni a cetlit, mert ha a "bizonytalanok" jól megutálják Orbánt, akkor majd alanyi jogon az ölükbe hullik a kormányzás.

Ez az a paradigma, ami 2010 óta semmit sem változott és ebben ugyanúgy hibás a DK-tól a Momentumig mindenki, de nem csak a pártok, hanem a választóik, aktivistáik és értelmiségi holdudvaruk is.

dare 2022.04.06. 17:06:44

@ben2: Hasonlóan látjuk a dolgokat csak azzal a különbséggel, hogy szerintem pont azért leválthatatlan a Fidesz, mert ez a választási rendszer nekik dolgozik.
A független sajtó jelentős része vagy balos, vagy liberális.
Ez a rendszer Orbánnak tökéletes.
Elég, ha a szélsőséges balosok, vagy a szélsőséges liberálisok néha kapnak egy kis helyet a megszólalásra, majd a nyilatkozataikkal már lehet is egyből hergeli a saját táborukat vele.
Ha jobboldalról jön valaki, azt közös erővel intézik el az ellenzéki sajtóval, ha baloldalról jön valami szociáldemokrata, akkor azt szintén közös erővel teszik félre az útból.
Nem tud megképződni az alternatíva, ez tökéletes Orbánnak, tökéletes azon szereplőknek is, akik 12 éve adják az ellenzéket neki, nem lehet ebben a választási rendszerben győzni, kevés a felület az érvényesüléshez.
Mindegy ki mit mond vagy ki mit akar, jobbról ugye azért nem lehet leváltani mert azt a Fidesz lefoglalta, és közös erővel lehetetlenítenek el minden innen érkezőt, balról pedig a megélhetési balosok (és sajtójuk) fogják vissza a valódi balosokat, és azok a liberálisok, akik mindent és mindenkit utálnak (szemben a valódi liberálisokkal, akik viszont senkit, de szintén nincs esélyük ellenük).
Demokráciában lenne esély egy ilyen választási rendszerben is, ezt én egy másodpercig nem vitatom, és soha nem is vitattam.
Viszont ez inkább autokrácia, mint demokrácia.
A fideszesek mindig a 2010 előtti világgal hasonlítjátok össze a rendszerüket, és nem is akarnak demokratikus rendszert, pont elég ennyi nekik ami van, a többi meg kussoljon vagy oldja meg.
Öszintén, hogy tud egy ilyen rendeszerben egy demokrata győzni?
Sehogy.
Ezért autokrácia ez a rendszer, és nem demokrácia.
Mindegy, nézhetjük még egy darabig a küzdelmüket, ennek örül a Fidesz, örülnek ők is, mert ha egyszer beüt valami olyan, amit a Fidesz nem tud majd kezelni, akkor ezt bizony ők fogják örökölni.
Gondolom annak is így örülnétek és írnátok azt minden felületen, hogy csak meg meg kell képezni az erőt, ami hatékony tud lenni velük szemben.
Csak fel nőni a feledathoz.
Tóta W meg majd írja nektek a jókívánságokat hozzá.

Borosnyai Előd 2022.04.06. 17:07:34

@Nancsibacsi: Nem bocsátkoznék hatalomtechnikai kérdésekbe, arra rengeteg fórum és elhivatott személy van. Annyit viszont tudok, hogy van különbség véleményformálás és reakció között, pontosan a célzat tekintetében, ezért ne keverjük a kettőt. Egyébként valami hasonlót mondott Ungár Péter is nem rég, hogy ők most a saját értelmiségük áldozatai lettek. Ez igen, profi hárítás és biztos van aki tényleg beveszi. Viszont, ha ez tényleg így van, akkor valóban pocsék politikusok lehetnek, mert ha egy politikus csak egy kis csoportra tud figyelni, a széles tömegeket figyelmen kívül hagyva, akkor az régen rossz. Ugyanakkor a baloldal tisztességtelensége vagy alkalmatlansága abszolút nem mentség a másik oldal tisztességtelenségére vagy alkalmatlanságára, ami most már szerintem túl is nőtte a baloldalét, legalábbis sokkal aktuálisabb, függetlenül a választási eredménytől. Erre mondom azt, hogy a kétharmaddal érvelni az igazság igencsak olcsó és felületes hangoztatása, hiszen - csak egy példa - az igencsak jelentős mértékű korrupció továbbra is velünk marad, hiszen nincs ki megoldja ezt a problémát - nehogy már a káposztacsősz kecskétől várjuk majd, hogy ne lakmározzon a káposztából, pontosan egy jó nagy káposztaföld közepén. Igaz az is, hogyha a büszke magyarok ennyire manipulálhatók, akkor éppen elég nagy baj lehet a fejekben - de ez nem állítás, ez maximum feltételezés, válaszul arra, amit írtál. Na már most mások mentális képességeire miért nekem vagy bárki másnak - egyénileg - kell tekintettel lennie, főleg úgy, hogy mindenki kikéri magának, hogy ő független, gondolkodásra és elmés meglátásokra alkalmas entitás, sőt esetleg még okosabb is másoknál. Ha én írok valamit, akkor azzal kapcsolatban érdemi beszélgetést szívesen folytatok, de az érzelmi alapú száj- és klaviatúrakaratét semmilyen tekintetben nem tudom figyelembe venni, ahogy olyan meglátással sem tudok mit kezdeni, hogy ne írd le, vagy ne mondd el azt, amit gondolsz. Szívből remélem, hogy a demokrácia és szólásszabadság látszatát még megőrízhetjük egy darabig.

dare 2022.04.06. 17:26:01

@dare: Csak fel kell nőni a feladathoz-jav.
A többi hibámat nem javítom, ezt is csak azért, mert ez az a jókívánság, amivel már annyira tele van a hócipőm, hogy nem tudok már higgadtan reagálni rá ha látom.
Fel kell nőni a feladathoz.
Kösz, ezzel aztán előrébb vagyok, és előrébb van az a sok százezer honfitársam is, aki képtelen ezt a lehetelen helyzetet megoldani.
Nem is érdekel már lassan, lesz ami lesz, tényleg nem izgat.

a nagy hohohorgász 2022.04.06. 18:01:07

@dare: te a többségi balos és liberális sajtó mióta független?????
süti beállítások módosítása